Corporate Social Responsibility, CSR, eller den ansvarsfulla organisationen, är numera en självklarhet för allt fler företag och organisationer. Desto bättre att det börjar komma signaler om att CSR är en lönsam investering.
När trycket på näringslivet att ta social ansvar och skapa hållbara affärer ökar från såväl anställda och kunder som samhället i stort, handlar CSR inte längre om att minimera risker och minska kostnader, utan om lönsamhet och innovationer. I Harvard Business Reviews smått legendariska nummer kring ”How to Fix Capitalism” (januari 2011), myntades begreppet Creating Shared Value, CSV, som länken mellan traditionellt lönsamhetsfokus och att vara ett ansvarsfullt företag. Artikelförfattarna (bl.a. Michael Porter) menade att det var hög tid att inse att ett företags konkurrenskraft är sammanvävt med hur det omgivande samhället mår. I en debattartikel i Veckans affärer gick generalsekreteraren i SOS barnbyar ett steg längre och konstaterade att arbete med hållbarhetsfrågorna är ett måste för att kunna attrahera nya medarbetare. I en internationell undersökning ville 6 av 10 tillfrågade avgångsstudenter att en framtida arbetsgivare skulle omfatta deras CSR-värderingar. I debattartikeln lanserades begreppet CSP – Corporate Sustainable Profitability.
I Riskkapitaltidningen kunde man för ett tag sedan läsa att CSR-arbetet kan höja bolagens prislapp. Ett aktivt CSR-arbete indikerar att företaget är välskött och månar om en hållbar samhällsutveckling, vilket kan påverka prisbilden positivt vid en eventuell försäljning.
Ett rykande färskt, avskräckande CSR-exempel är naturligtvis SCA-härvan. En tidigare kommunikationschef i bolaget kommenterade redan i höstas att flygresor av det här slaget går på tvärs mot företagets miljöstrategi och kan äventyra många års CSR-arbete. Och när Emma Stenström i sin krönika i Dagens Industri för några veckor sedan skrev ”Jag vill inte köpa något från SCA. Jag har ingen lust att stötta ett företag vars högsta chefer verkar leva i sin egen bubbla och helt ha tappat kontakten med oss som är (före detta) konsumenter”, så var det väl spiken i kistan.
(källa Företag & Framtid www.trender.net)